czwartek, 22 listopada 2012

Tatar z kolendrą i sezamem

                             Tatar z kolendrą i sezamem

Tatar z kolendrą i sezamem
tatar z kolendrą i sezamem


Czas przygotowania: około 20 min.
Kalorie: 280 kcal
Porcje: 3

Składniki na tatar z kolendrą i sezamem

  • 60 deko świeżej wołowiny
  • 4 żółtka jaj - nie jest to warunek konieczny
  • pół łyżeczki ziaren Kolendry
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • jedna gałązka kolendry
  • jedna łyżka ostrej musztardy
  • jedna łyżeczka z ziarnami sezamu
  • sól oraz pieprz

Etapy przygotowania tatara z kolendrą i sezamem

Mięso należy w pierwszej kolejności przepuścić przez maszynkę. Można - zamiast użycia maszynki -  posiekać ostrym nożem bądź tasakiem.
W misce wymieszać ziarna sezamu, , musztardę, oleje, kolendry i listki kolendry. Odstawić wszystko na 14 minut i poczekać aż się przyprawy ze sobą wymieszają
Następnie włóż mięso, dokładnie wymieszaj mięso tatara z przyprawami, przypraw wszystko do smaku solą oraz pieprzem. Następnie rozłóż na talerzu.
Na środku każdej porcji można stworzyć wgłębienie i umieścić w środku żółtko (można je podać w połówce skorupki jajka, wcześniej umytej i sparzonej).

Myślę, że utworzony tatar będzie smakował wybornie. Zbliżają się święta, więc każdy nowy przepis na tatar będzie przez mój blog publikowany.

Wkrótce kolejny przepis na przepyszny tatar.




1 komentarz: